Når det er mye å gjøre på jobben er det lett å bli stresset, samtidig som prestasjonskravene øker. Å sette grenser og lære seg å si nei til rett tid kan redusere stresset, slik som å redusere kravene og ikke kreve at man må yte maksimalt hele tiden.
En vanlig årsak til stress er følelsen av at man har for mange ”må gjøre” i hverdagen og at man føler seg tvunget til å stille opp, både i fritiden og på jobb. Lær deg å gjenkjenne dine egne stressfaktorer. Hva er det som øker pulsen din og får deg til å se rødt? Er det andre menneskers krav til deg eller kanskje de krav du stiller til deg selv? Bruk magefølelsen og vurder om du virkelig vil stille opp og jobbe de ekstra timene når det er hektisk på jobben. Gi deg selv litt tenketid innen du av ren vane sier ja, be om å få tenke på saken og komme tilbake til det.
Et nei til rett tid gir respekt
Husk at de som sier nei med jevne mellomrom og ikke stiller opp på alt, får oftest mer respekt fra omgivelsene i det lange løp. Du vet at du er engasjert i det du gjør og at du bare foretar deg ting som du virkelig er interessert i, uten å gi avkall på din egen tid. For det er akkurat din egen tid som er den største mangelvaren hvis du er et kronisk ja-menneske, som mange av oss desverre er. Man vil ikke skuffe noen, vil ikke være vanskelig. En enkel måte å håndtere stress på i hverdagen er å prioritere og da er ordet nei det beste redskap. Folk skal kunne ta et nei, uansett om det er din samboer, venn eller sjef.
Selv som jobbsøkende er det lett å bli rammet av stress. Presset med å finne en jobb kan bli stor, men selv om du sier nei til en potensiell arbeidsgiver så faller ikke verden sammen. Hvis du har selvtillit og vet med deg selv at du er dyktig og kan ditt fag, så finnes det egentlig aldri en anledning til å ikke si nei. Den værste situasjonen for en som alltid sier ja, er at du tar første og beste jobb du tilbys og at du deretter ikke trives i den nye stillingen. Resultatet blir ofte at du ikke presterer like bra som du skulle ha gjort på en jobb som virkelig passer for deg. Tilgjengelighets-stress påvirker din evne til å fokusere
Fordelene med å si nei er mange. Du får bedre kontroll over tilværelsen ettersom antall stressfaktorer ofte reduseres dramatisk. Du gjør alt det du fakstisk har sagt ja til riktig bra, og følelsen av at det er du som styrer tilværelsen din og at tiden strekker til. For man må være litt av en egoist der og da og bare skyve bort andre menneskers behov og ønskemål. Ikke tenk så mye på hva folk du sier nei til synes og tenker.
Følelsen av å alltid være tilgjengelig kan stresse deg mer enn du tror. Er det virkelig livsviktig at du hele tiden har mobiltelefonen på? Finnes det en uskreven lov om at man må sjekke e-posten sin flere ganger om dagen og svare med en gang, selv om det ikke er livsviktig? Resultatet av tilgjengelighets-stress kan være at man aldri kjenner seg riktig tilstedeværende ettersom mobilen eller e-posten stjeler mye av oppmerksomheten.